Tarta jagodowo-jeżynowa

Jestem na Kaszubach, udało nam się wyjechać, mimo wszelkich przeciwności losu. Staram się odpoczywać, mimo tego , że choroba mojej suni dominuje moje myśli oraz determinuje nasze wakacje. W tym roku na Kaszubach jest niewiele jagód i grzybów, mamy jednak to szczęście, że wokół domu rośnie mnóstwo jeżyn.

tarta-jagodowo-jezynowa10

 

Składniki:
ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1/3 szklanki fruktozy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki zimnej wody

farsz

  • 2 śmietankowe budynie
  • 750 ml mleka
  • 5-6 łyżek fruktozy
  • ok 1 szklanka jagód
  • ok 1 szklanka jerzyn

tarta-jagodowo-jerzynowa-1

 

Przygotowanie:

  1. Łączymy mąkę i zimne masło, gdy uda nam się rozetrzeć masło w mące dodajemy fruktozę i cukier, a następnie żółtka i zimną wodę. szybko zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę i chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
  2. W tym czasie gotujemy gęsty śmietankowy budyń z 2 saszetek. przygotowujemy go tak jak wskazuje instrukcja  używamy jednak mniejszej ilości mleka, budyń słodzimy fruktozą. Połowę jagód rozdrabniamy widelcem i dodajemy do jeszcze ciepłego budyniu, drugą połowę jagód dodajemy nierozdrobnioną, mieszamy.
  3. Po ok 30 minutach ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tarte. Pieczemy je przez mniej więcej 25 minut w temperaturze 200 stopni, do zarumienienia.
  4. Na ostudzone kruche ciasto wykładamy letni budyń, na wierzchu układamy jeżyny.

tarta-jagodowo-jezynowa-12

tarta-jagodowo-jezynowa-13

 

4 thoughts on “Tarta jagodowo-jeżynowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website