Tarta z masłem orzechowym i ricottą

Bardzo lubię masło orzechowe, rzadko jednak używam go do wypieków czy innych dań, bo znika mojej kuchni zanim zdążę je użyć. tym razem jednak mi się udało. Tarta wyszła świetna , sami spróbujcie:)

tarta-z-maslem-orzechowym-i-rcotta-5

Składniki:

spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 duże kopiaste łyżki masła orzechowego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 2 szczypty soli

farsz

  • 250 g sera ricotta
  • 200 g śmietany
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 5 -6 łyżek fruktozy
  • 1/2 laski wanilii

tarta-z-maslem-orzechowym-i-rcotta-1

 

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od wyrobienia spodu. Do miski przesypujemy mąkę dodajemy do niej cukier, oraz zimne masło i masło orzechowe. Wszystkie składniki zacieramy palcami, następnie dodajemy żółtka i zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta forujemy kulę, pakujemy w woreczek i odstawiamy na 45 minut do lodówki.
  2.  Po ok 45 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i układamy w formie do pieczenia tart i odstawimy na kolejnych 30 minut do lodówki.
  3. Po schłodzeniu ciasta przykrywamy je papierem do pieczenia, papier obciążamy. Tarte pieczemy w ten sposób 10 minut w 200 stopniach C. Ściągamy obciążenie i pieczemy kolejnych 8 minut.
  4. W trakcie gdy spód się piecze przygotowujemy farsz. Ricottę miksujemy z fruktozą, następnie dodajemy śmietanę ,jajko i żółtka wszystkie składniki miksujemy do momentu aż połączą się w gładką masę. Na sam koniec przecinamy laskę wanilii , wyciągamy z niej nasiona i dodajemy do farszu.
  5. Farsz wylewamy na podpieczony spód, i ponownie zapiekamy, tym razem w temperaturze 180 stopni C przez około 20-25 minut.

tarta-z-maslem-orzechowym-i-rcotta-3

4 Responses to Tarta z masłem orzechowym i ricottą

  1. Przepyszna 🙂 nie sposób się od niej oderwać 🙂

  2. To chyba najwspanialsza tarta jaką kiedykolwiek widziałam! 🙂

  3. Mmm, wygląda wspaniale 🙂 Musiała smakować wyjątkowo 🙂

  4. delikatna, kremowa… idealna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *