Tartaletki na fruktozie z masa budyniową i morelami

Tartaletki z owocami to symbol lata, a więc zaczynami powoli letni czas:) Wersja  fruktozą to coś specjalnie dla mojego męża, który musi unikać cukrów prostych. Uwielbia te ciasteczka:)

tartaletki-na-fruktozie-z-masa-budyniowa-i-morelami-2

Składniki:

ciasto

  • 150 g maki pszennej
  • 150 g maki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g fruktozy
  • 2-3 łyżki śmietany np 18%

masa

  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 4-5 łyżek fruktozy
  • 1/2 kostki masła

5-6 dojrzałych moreli

listki melisy

tartaletki-na-fruktozie-z-masa-budyniowa-i-morelami

 

Przygotowanie:

  1. Krupczatkę i mąkę pszenną mieszamy, dodajemy fruktozy. Do sypkich składników dodajemy zimne masło które kroimy najpierw nożem, a potem zacieramy palcami z sypkimi składnikami. Na koniec do ciasta dodajemy śmietanę, szybko je zagniatamy, formujemy z niego kule i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. Gdy ciasto się chłodzi gotujemy budyń. Z 750 ml mleka odlewamy 150 ml.  600 ml zagotowujemy i słodzimy fruktozą. W 150 ml rozprowadzamy 2 torebki budyniu. Gdy mleko będzie wrzeć  wlewamy do niego mleko z budyniem, cały czas mieszając. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i wyłączamy budyń, schładzamy go całkowicie.
  3. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i umieszczamy w foremkach do pieczenia. Ponownie wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut. PO tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut.
  4. Gdy budyń przestygnie  miksujemy go z 1/2 kostki masła i schładzamy w lodówce.
  5. Upieczone spody napełniamy masą budyniową i dekorujemy owocami z dodatkiem melisy. Podajemy schłodzone.

tartaletki-na-fruktozie-z-masa-budyniowa-i-morelami-4

7 Responses to Tartaletki na fruktozie z masa budyniową i morelami

  1. najlepsze, najpyszniejsze 😀

  2. Ja puki co zaczynam gotować obiady i zupy, ale za ciasta też się kiedyś wezmę 😉

  3. Prześliczne Ci wyszły 🙂

  4. piękne i na pewno pyszne. pozdrawiam!

  5. Wykonała talarki zgodnie z Twoim przepisem i są wspaniałe. Nie dość, że są prześliczne to również smakują jak u mamy.

  6. Nie dość że pięknie wyglądają to do tego muszą super smakować .Są też na czasie bo moreli świeżych teraz nie brakuje.Chętnie wypróbuję taki znakomity przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *