Tosty francuskie z jajkiem sadzonym i szynką serrano

Wygląda i smakuje świetnie, jeśli ktoś nie wierzy pozostaje mu tylko i wyłącznie spróbować. To śniadanie wbrew pozorom jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a naładuje nas pozytywną energią na cały dzień. Szczególnie polecam je na zimowe poranki, gdy jesteśmy zmuszeni  grzać się od wewnątrz:)

tost-francuski-z-jajkiem-sadzonym-i-szynka-serrano-1

Składniki: dla 1 osoby:

  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 plasterki szynki serrano
  • 3-4 łyżki mleka
  • oliwa, sól, pieprz

 tost-francuski-z-jajkiem-sadzonym-i-szynka-serrano-6

Przygotowanie:

Jedno jajko roztrzepujemy dodajemy do niego 3-4 łyżki mleka, solimy i mieszamy. Ulubione pieczywo tostowe  zanurzamy w jajku z mlekiem, tak by dokładnie pokryło się jajkiem. Tosty smażymy na patelni do zarumienienia.

Na małej patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i wbijamy na nią jajko, staramy się usmażyć jajko sadzone tak by białko było ścięte a żółtko płynne. Do tej kanapki równie smaczne będzie jajko na miękko, więc jeśli wolimy jajko na miękko śmiało możemy nim zastąpić sadzone.

Szynkę serrano podsmażamy bez oleju na patelni teflonowej, dosłownie po kilka sekund z każdej strony. Na tostach układamy szynkę serrano, a na niej jajko sadzone. Smacznego:)

tost-francuski-z-jajkiem-sadzonym-i-szynka-serrano-3

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *