Tradycyjna zupa ogórkowa

Ludzie dzielą się na tych którzy uwielbiają pomidorową i tych którzy kochają ogórkową. Zawsze należałam do tych pierwszych , omijających ogórkową. Jednak coś się pozmieniało i zachciało mi się ogórkowej. Jeśli ktoś też ma ochotę na kwaśną, rozgrzewającą zupkę. Zapraszam:)

Składniki:

  • 5 ogórków kiszonych
  • 1/2 lub 2/3  szkl soku z kiszonych ogórków ( w zależności jak kwaśną zupę lubimy)
  • 4 pałki z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • sól, pieprz, koperek

Przygotowanie:

Udka myjemy , zalewamy wodą, solimy i gotujemy na nich wywar,z dodatkiem pora. Po około 30 minutach dodajemy do nich ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki zmiękną, mniej więcej po 15 minutach, wyciągamy kurczaka, oraz pora i dodajemy utarte na grubych okach: pietruszkę, marchewkę, seler. Gotujemy do zmięknięcia warzyw, mniej więcej 10 minut.

Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy do zupy ogórki i wodę z ogórków  (Należy pamiętać, że w kwasie nie ugotujemy warzyw, wiec muszą one być wcześniej ugotowane.) Zupę gotujemy jeszcze kilka minut. Ogórkową można zabielić śmietaną, jednak ja wolę niezabielaną, także ze względu na jej dietetyczny charakter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.