Tradycyjne pączki śląskie

Mimo, że pochodzę ze śląska , jedyne co bardzo mnie z nim łączy to własnie kuchnia. Pączki od mojej mamy zaczerpnięte z tradycyjnej kuchni śląskiej są jedynymi które jem w tłusty czwartek. Spróbujcie sami, warto je zrobić samemu:)
paczki-5

 

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 75 g cukru
  • 40 g drożdży
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 25 g spirytusu
  • 200 g marmolady
  • 2 łyżki konfitury z róży
  • 250 g smalcu
  • 1/2 butelko oleju
  • cukier puder do posypania

paczki-3

Przygotowanie:

  1. Z letniego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy drożdżowy zaczyn. Zaczyn odstawiamy w cieple miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Masło topimy w rondelku i odstawimy do przestygnięcia.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem.
  4. Mąkę przesiewamy do większej plastikowej miski, do mąki dodajemy drożdżowy zaczyn, letnie masło, spirytus oraz utarte żółtka, zagniatamy ciasto. Im dłużej zagniatamy tym lepiej.
  5. Ciasto pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut.
  6. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy dość cienko na około 1,5 cm , wykrawamy krążki ( ja lubię malutkie paczki ),  odstawiamy je w ciepłe miejsce na 30 minut by ponownie podrosły.
  7. Gdy pączki wyrosną, smażymy je w garnku na rozgrzanym tłuszczu ( smalec połączony z olejem). paczki smażymy z obu stron, a po usmażeniu wykładamy na papierowe ręczniki by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Marmoladę łączymy z konfiturą z róży i nadziewamy paczki np. strzykawką. Paczki posypujemy cukrem pudrem.

paczki-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *