Wafle waniliowe z dodatkiem mleka w proszku

Ciężko się do tego przyznać w przeddzień Tłustego Czwartku ale nie przepadam za pączkami. Dlatego gdy przygodzi święto łasucha raczę się innymi słodkościami. Często jest to ciasto, pishinger lub po prostu kupione w sklepie michałki. W tym roku zapraszam na wafelki waniliowe z dodatkiem mleka w proszku. Zrobiłam je na ksylitolu, by mógł skorzystać z nich mój mąż, można je także zrobić na cukrze.

Składniki:

  • 1 opakowanie suchych wafli
  • 1 kostka masła
  • 200 g ksylitolu
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilia

Przygotowanie:

  1. Masło i ksylitol wkładamy do garnuszka i topimy na małym ogniu cały czas mieszając.
  2. Gdy masło z ksylitolem się połączą skręcamy ogień na możliwie najmniejszy i stopniowo dodajemy mleko w proszku cały czas mieszając. Na samo koniec dodajemy cukier z prawdziwą wanilią.
  3. Ciepłą masą przekładamy wafle. Przyciskamy np. ciężkimi książkami i zostawiamy na noc. Na następny dzień kroimy i zjadamy. Jeśli bardzo mamy  ochotę na nasze wafelki nie musimy czekać cała noc, jednak najlepsze są na następny dzien.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *