Wafle z masą kakaową z dodatkiem mleka w proszku

Wafle z masą domowej roboty czyli pischinger to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Gdy mama go robiła wszyscy czujnie śledzili jej wszystkie  kroki by nie ominąć momentu w którym wafel będzie już gotowy. Wafel znikał w kilka minut, a domownicy z niecierpliwością czekali na kolejną okazje by zjeść to bardzo proste cudo!

wafle-z-masa-kakaowa-z-dodatkiem-mleka-w-proszku-3

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki fruktozy lub 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 5 łyżek kakao
  • 1 1/3 szklanki mleka w proszku

wafle-z-masa-kakaowa-z-dodatkiem-mleka-w-proszku-1

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu masło, dodajemy do niego 3/4 szklanki fruktozy( lub cukier), 2/3 szklanki mleka, oraz 5 łyżek kakao, wszystko dokładnie mieszamy. Szczególnie dokładnie mieszamy gdy dodajemy kakao, by nie powstały grudki. Gdy wszystkie składniki połączą się garnuszek ściągamy z gazu.
  2. Do masy dodajemy bardzo powoli, ciągle mieszając mleko w proszku, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  3. Gdy masa przestygnie przekładamy nią wafle, dokładnie smarując masą każdy wafel.  Na gotowym waflu z masą układamy deskę a na niej ciężkie książki i pozostawiamy na przynajmniej godzinę. 🙂

wafle-z-masa-kakaowa-z-dodatkiem-mleka-w-proszku-6

6 thoughts on “Wafle z masą kakaową z dodatkiem mleka w proszku

  1. Prosty przepis i efektowny deser 🙂 Moja mama bardzo lubi takie wafle, więc zapewne wypróbuje recepturę. Ciekawa jestem, gdzie można kupić taka małą, białą paterkę? Pozdrawiam

  2. Jak robiłam z mlekiem w proszku granulowanym, to było ok, ale wczoraj dodałam zwykłe mleko w proszku i niestety powstała breja, masło się oddzieliło i musiałam wszystko wyrzucić. Dlaczego? Co źle zrobiłam? Czy powinnam była to mleko w proszku rozpuścić najpierw?

    • Mleko w proszku trzeba dodawać powoli i dokładnie mieszać, ciężko powiedzieć dlaczego masło się wytrąciło, może zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura?

  3. Wyglądają lepiej niż na pułkach sklepowych, też jadłem je w dzieciństwie. Przy z byt wysokiej temperaturze robi się taka ciapka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website