Wafle z masą kakaową z dodatkiem mleka w proszku

Wafle z masą domowej roboty czyli pischinger to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Gdy mama go robiła wszyscy czujnie śledzili jej wszystkie  kroki by nie ominąć momentu w którym wafel będzie już gotowy. Wafel znikał w kilka minut, a domownicy z niecierpliwością czekali na kolejną okazje by zjeść to bardzo proste cudo!

wafle-z-masa-kakaowa-z-dodatkiem-mleka-w-proszku-3

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki fruktozy lub 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 5 łyżek kakao
  • 1 1/3 szklanki mleka w proszku

wafle-z-masa-kakaowa-z-dodatkiem-mleka-w-proszku-1

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu masło, dodajemy do niego 3/4 szklanki fruktozy( lub cukier), 2/3 szklanki mleka, oraz 5 łyżek kakao, wszystko dokładnie mieszamy. Szczególnie dokładnie mieszamy gdy dodajemy kakao, by nie powstały grudki. Gdy wszystkie składniki połączą się garnuszek ściągamy z gazu.
  2. Do masy dodajemy bardzo powoli, ciągle mieszając mleko w proszku, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  3. Gdy masa przestygnie przekładamy nią wafle, dokładnie smarując masą każdy wafel.  Na gotowym waflu z masą układamy deskę a na niej ciężkie książki i pozostawiamy na przynajmniej godzinę. 🙂

wafle-z-masa-kakaowa-z-dodatkiem-mleka-w-proszku-6

Comments

  1. JestSmak

    Prosty przepis i efektowny deser 🙂 Moja mama bardzo lubi takie wafle, więc zapewne wypróbuje recepturę. Ciekawa jestem, gdzie można kupić taka małą, białą paterkę? Pozdrawiam

  2. Monika

    Jak robiłam z mlekiem w proszku granulowanym, to było ok, ale wczoraj dodałam zwykłe mleko w proszku i niestety powstała breja, masło się oddzieliło i musiałam wszystko wyrzucić. Dlaczego? Co źle zrobiłam? Czy powinnam była to mleko w proszku rozpuścić najpierw?

    1. Post
      Author
      Pola

      Mleko w proszku trzeba dodawać powoli i dokładnie mieszać, ciężko powiedzieć dlaczego masło się wytrąciło, może zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *