Waniliowy deser z kruszonymi pierniczkami i migdałami

Dziś pierwsze nieśmiałe świateczne inspiracje. Pyszny deser z delikatnym piernikowym akcentem. Święta tuż tuż, czas biegnie nieubłaganie :)))

waniliowy-deser-z-kruszonymi-pierniczkami-6

Składniki:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki fruktozy
  • 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 g masła
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 3 pierniczki
  • szczypta cynamonu

waniliowy-deser-z-kruszonymi-pierniczkami-5waniliowy-deser-z-kruszonymi-pierniczkami-7

Przygotowanie:

  1. Z 1/2 litra mleka odlewamy pół kubka,  3/8 litra mleka zagotowujemy . Do mleka w garnku dodajemy nasiona wanilii ( aby wydobyć je z laski wanilii, nacinamy ją wzdłuż i wydłubujemy nasionka nożem), oraz fruktozę , doprowadzamy do wrzenia.
  2. Do odlanego mleka dodajemy 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy do niego mleko z mąką ziemniaczaną, energicznie mieszając. odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
  3. Gdy budyń wystygnie miksujemy go z masłem na gładka  masę i przekładamy do salaterek. wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  4. Pierniki kruszymy np przy pomocy tłuczka.
  5. Migdały oraz płatki owsiane prażymy na suchej patelni ze szczyptą cynamonu.
  6. Waniliowy deser podajemy z pokruszonymi pierniczkami oraz prażonymi migdałami.

waniliowy-deser-z-kruszonymi-pierniczkami-4

Comments

  1. Masa

    Rewelacyjne zdjęcia, od znajomego fotografa usłyszałem opinię iż zdjęcia żywności nie są łatwe do wykonania, a dla Was wychodzą na prawdę rewelacyjnie !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.