Warzywa zapiekane z mozzarellą

Lato rządzi się swoimi kulinarnymi zasadami. Ma być lekko, kolorowo i szybko. Latem nie mamy czasu i siły by stać w upale w kuchni. Dlatego powstają takie dania. Czasem wydaje mi się, że zostałam stworzona by jeść takie letnie proste potrawy. Dzisiejszy wybór był strzałem w 10. Polecam wszystkim spragnionym warzyw. Mniam!

warzywa-zapiekane-z-mozzarella-1

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 pomidor
  • kilka pieczarek ( ok. 250 g)
  • 2 kulki sera mozzarella
  • tymianek, bazylia, sól

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy. Pomidora kroimy w grube plastry, podobnie cukinię. Z pieczarek odkrawamy nóżki.
  2. Warzywa grillujemy kilka minut na grillu elektrycznym, następnie przekładamy do foremki przeznaczonej do zapiekania.
  3. Warzywa solimy i zapiekamy około 8 minut, po tym czasie układamy na nich mozzarellę i tymianek. Zapiekamy do roztopienia się sera.
  4. Warzywa podajemy z mozzarellą, są świetnym autonomicznym daniem , lub cudnym dodatkiem do mięs. Polecam je także wszystkim tym którzy dbają o linię.
  5. Do warzyw można dodać także bakłażana, lub młodą marchew, a także urozmaicić całość o ulubiony ser.

warzywa-zapiekane-z-mozzarella-3

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *