Zapiekana bułka z jajkiem, cebulką i boczkiem

Sobota i kolejne sobotnie śniadanie:) Czekamy na wiosnę! W Paryżu już na pewno powoli przedziera się do życia. Pamiętam kilka lat temu 9 lutego w Paryżu, opalaliśmy się na ławce oddychając tym niesamowitym miastem i niesamowitymi wydarzeniami z naszego życia:) Aby dzisiejsza sobota była także, chociaż w małym stopniu wyjątkowa…

zapiekana-bulka-z-jajkiem-1

 

Składniki:

  • 3 bułki ( kajzerki)
  • 2 frankfuterki
  • 2 plasterki boczku
  • 2 łyżki pokrojonej cebulki
  • 3 jajka
  • garść szczypiorku
  • sól, pieprz

zapiekana-bulka-z-jajkiem-3

 

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z  oliwą i chwilę podsmażamy,  dodajemy łyżkę wody i chwile dusimy. Gdy cebula zacznie mięknąć dodajemy  pokrojony boczek i frankfurterki i smażymy do momentu aż zacznie się rumienić. W tym momencie można dodać pikantną paprykę w proszku.
  2. Z bułeczek odkrajamy czubki i wyciągamy środki. Na dnie bułek układamy  podsmażoną cebulkę z boczkiem i frankfurterkami. Do każdej bułeczki wbijamy po jajku .
  3. Bułeczki pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 150 stopni, jeśli lubimy mniej ścięte jajo, pieczemy je nieco krócej.
  4. Przed podaniem bułeczki solimy , pieprzymy i posypujemy szczypiorkiem.

zapiekana-bulka-z-jajkiem-5

Comments

  1. Mniam

    Wypróbowałam dzisiaj rano, trzymałam w piekarniku nawet 20 minut i przez 5 ostatnich minut w 180 stopniach, a jajko kompletnie mi się nie zsiadło…jaka może być tego przyczyna? Sama nie wiem, kompletnie nie rozumiem!

  2. Post
    Author
    Pola

    Ciężko mi powiedzieć, moje się zsiadły w tych 150 stopniach, jednak żółtka były płynne ,ale o taki efekt mi chodziło, ąż dziwne ze przez 20 minut w piekarniku białko się nie ścięło…

  3. Post
    Author
  4. Natalia

    Szkoda, że nie jest napisane, że przepis został wzięty z programu 24, który prowadzi jurorka MasterChef, bo w ten sposób wszyscy myślą, że jest to autorski pomysł :/

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
      Pola

      Nie wiem czemu ale filtr spamowy przechwycił Twój komentarz, z czystym sumieniem powtarzam, że nie widziałam tego odcinka never, a mimo to wszystkie pomysły z niego na śniadania były mi wcześniej znane, Pozdrawiam Serdecznie 🙂

Leave a Reply to Pola Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.