Zapiekanka z boczkiem i cebulką dymką

Dzisiaj zapiekanka specjalnie dla mojego męża, jeszcze nie recenzował, więc nic nie mogę napisać 🙂 No może poza tym , że mnie smakowała, bardzo sycąca, idealna na dzisiejszy deszczowy dzień.

zapiekanka-z-boczkiem-i-cebulka-dymka1

 

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 200 g wędzonego boczki
  • 300 ml śmietany 12%
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 75 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki masła
  • 2 garście cebulki dymki
  • 1 mała pikantn papryczka
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

zapiekanka-z-boczkiem-i-cebulka-dymka-7

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu z dodatkiem soli i oliwy z oliwek. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Boczek kroimy w słupki i smażymy n patelni do zarumienienia, w trakcie smażenia możemy dodać do niego troszkę pikantnej papryczki. Gdy będzie rumiany ściągamy go z kuchenki i przekładamy do makaronu razem z tłuszczem który się z niego wytopił.
  3. W małym garnku topimy 2 łyżki masła, dodajemy śmietanę i pokrojony w kostkę ser mozzarella oraz ser z niebieska pleśnią. Podgrzewamy tak długo aż oba sery się roztopią. Sos serowy solimy i pieprzymy, zalewamy nim makaron z boczkiem.
  4. Całość zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 stopni, podajemy z pikantną papryczką i cebulką dymką.

zapiekanka-z-boczkiem-i-cebulka-dymka-3zapiekanka-z-boczkiem-i-cebulka-dymka-5

Comments

  1. malwirka

    Dodałam do tego jeszcze smażone pieczarki. Czekamy na efekt bo już jest w piekarniku 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.