Zapiekanka z brokułami i serem cheddar

To kolejna z serii szybkich zapiekanek, nadających się zarówno na obiad, lunch jak i kolację.  Ta prosta zapiekanka z brokułami może także stanowić dodatek do mięsnych potraw, takich jak pieczony kurczak czy indyk, a także do ryb, świetnie skomponuje się z grillowanych łososiem.

zapiekanka-z-brokulami-3

Składniki:

  • 1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonych brokułów
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 100 g sera cheddar
  • sól, pieprz

zapiekanka-z-brokulami-1

Przygotowanie:

  1. Brokuły myjemy, wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3 minut. Jeśli wolimy możemy użyć tutaj także kalafiora, kalafior podgotowujemy jednak nieco dłużej przed zapiekaniem. Po 3 minutach brokuły dokładnie odcedzamy.
  2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, w naczyniu układamy brokuły.
  3. W miseczce roztrzepujemy jajka, solimy je, dodajemy 3 łyżki śmietany, mleko, oraz 50 g startego sera cheddar. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy wcześniej ułożone brokuły.
  4. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekankę pieczemy około 25-30 minut, nie pozwalając  by zbyt mocno się przyrumieniła. Na ostatnie 10 minut pieczenia, dodajemy resztę startego sera cheddar. Jeśli lubimy do zapiekanki możemy dodać trochę gorgonzoli.

zapiekanka-z-brokulami-7zapiekanka-z-brokulami-9

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.