Zapiekanka z cukinii

W mojej kuchni coraz lżej, słońce wkrada się do naszej podświadomości, przecież już prawie wiosna. Wiosna rządzi się swoimi zasadami. Zaraz zasieję rzeżuchę, pójdę na targ w poszukiwaniu świeżych warzyw i owoców. Zapiekanka którą proponuję jest do zrobienia dosłownie w 5 minut plus czas zapiekania, zachłyśnięta pierwszymi promieniami słońca zostawiam kuchnię i idę na spacer 🙂 Jeśli ktoś bardzo lubi i potrzebuje można dodać do niej trochę przyprawionego ziołami mięsa mielonego. Ja jednak preferuję bezmięsną wersję tej zapiekanki. Wypróbujcie obie wersje:)

zapieanka-z-cukini,-pomidorow-i-fety-12

 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 1 kulka mozzarelli
  • zioła prowansalskie
  • bazylia

zapieanka-z-cukini,-pomidorow-i-fety-10

 

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy i kroimy w talarki I układamy jedną warstwę na dnie naczynia żaroodpornego. Na cukinii układamy ser feta i zalewamy połową puszki krojonych pomidorów dobrej jakości. Układamy kolejną warstwę cukinii na niej ser feta, oraz ponownie zalewamy resztą pomidorów z puszki. Zapiekankę posypujemy ziołami prowansalskimi lub suszona bazylią.
  2. Zapiekamy około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni, podajemy ze świeża bazylią.

zapieanka-z-cukini,-pomidorow-i-fety-14

Comments

Leave a Reply to Marcin Górski Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.