W mojej kuchni coraz lżej, słońce wkrada się do naszej podświadomości, przecież już prawie wiosna. Wiosna rządzi się swoimi zasadami. Zaraz zasieję rzeżuchę, pójdę na targ w poszukiwaniu świeżych warzyw i owoców. Zapiekanka którą proponuję jest do zrobienia dosłownie w 5 minut plus czas zapiekania, zachłyśnięta pierwszymi promieniami słońca zostawiam kuchnię i idę na spacer 🙂 Jeśli ktoś bardzo lubi i potrzebuje można dodać do niej trochę przyprawionego ziołami mięsa mielonego. Ja jednak preferuję bezmięsną wersję tej zapiekanki. Wypróbujcie obie wersje:)
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 opakowania sera feta
- 1 kulka mozzarelli
- zioła prowansalskie
- bazylia
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy i kroimy w talarki I układamy jedną warstwę na dnie naczynia żaroodpornego. Na cukinii układamy ser feta i zalewamy połową puszki krojonych pomidorów dobrej jakości. Układamy kolejną warstwę cukinii na niej ser feta, oraz ponownie zalewamy resztą pomidorów z puszki. Zapiekankę posypujemy ziołami prowansalskimi lub suszona bazylią.
- Zapiekamy około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni, podajemy ze świeża bazylią.
Comments
mniam 🙂