Zapiekanka z łososiem i szpinakiem

Mnie szpinak się nie nudzi, mam nadzieję, że Wam również, bo mam zamiar  ukazywać go jeszcze w wielu odsłonach. Myślę, że warto. W dzisiejszej zapiekance oprócz smaku oczywiście, podoba mi się jej wygląd, wspaniałe zestawienie kolorystyczne łososiowego różu i zieleni szpinakowej złamanej śmietaną. Nie mogłam się napatrzeć!!! Spróbujcie sami zabawić się barwami na talerzu.

zapiekanka-z-lososiem-i-szpinakiem-6

 

Składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu np świderki lub kokardki
  • 400 g świeżego łososia
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 2 garście pokruszonego sera cheddar
  • 350 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, papryka w proszku, pikantna papryka w proszku

zapiekanka-z-lososiem-i-szpinakiem-7

 

Przygotowanie:

  1. Łososia kroimy w słupki lub w kostkę i przyprawiamy 1 ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, pikantną papryką, można także dodać do łososia cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Łososia pozostawiamy na jakiś czas by przeszedł przyprawami.
  2. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ja gotowałam go 12 minut w osolonej wodzie. Następnie makaron odcedzamy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Makaron posypujemy pokruszonym serem cheddar.
  3. Szpinak rozmrażamy, dodajemy do niego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, śmietanę, solimy i dokładnie mieszamy. Szpinak przekłądamy do naczynia z makaronem.
  4. Na wierzchu zapiekanki układamy łososia i pokrojony w plasterki ząbek czosnku.
  5. Zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , przez około 25 minut.

zapiekanka-z-lososiem-i-szpinakiem-8

6 thoughts on “Zapiekanka z łososiem i szpinakiem

  1. Zdecydowanie te koleory też mnie przyciągnęły. Je sie przecież nie tylko amakiem, ale i wzrokiem, zapachem. Wygląda – naprawdę – ZACHĘCAJĄCO. A ja dziś na obiad planuję coś podobnego tyle, że z łososiem wedzonym i ricottą i z zielonymi dodatkami – brokułami i cukinią :). Pozdr.

  2. Pycha, osobiście dodałabym więcej czosnku !!! ale obiad się udał, mąż zachwycony. Proste, szybkie i nawet na dwa dni dla upartego, idealne danie dla zapracowanych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website