Zapiekanka z mieloną wołowiną, pieczarkami, mozzarellą i pomidorami

Zawsze lubiłam zapiekanki, pierwszą potrawą jaką potrafiłam ugotować była prosta 3 składnikowa Zapiekanka Kubusia Puchatka. Pękałam wtedy z dumy, bo uwielbiałam być samodzielna i uwielbiałam gdy ktoś chwalił moje danie :). Myślę, że w tej kwestii niewiele się zmieniło, może jedynie to , że troszkę rozszerzyłam swoje horyzonty kulinarne. Przy zapiekankach staram się jednak by pozostały one jak najprostsze.

zapiekanka-z-mielona-wolowina,-pieczarkami,-mozzarella-i-pomidorami-3

Składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu
  • 300 g chudej mielonej wołowiny
  • 200 g pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pikantna papryczka chilli
  • 300 ml śmietany 12 %
  • sól, pieprz

zapiekanka-z-mielona-wolowina,-pieczarkami,-mozzarella-i-pomidorami-1

Przygotowanie:

  1. Makron do zapiekanki gotujemy według wskazań na opakowaniu i odcedzamy.
  2.  Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, po kilku minutach dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy przez kolejnych kilka minut. Następnie do warzyw dodajemy wołowinę. Wszystko przyprawiamy pikantną papryczką, czosnkiem, solą i pieprzem, smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy 1 pomidora pokrojone w kostkę i smażymy kolejne 3 minuty.
  3. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, do makaronu dodajemy wołowinę z pieczarkami, cebulą i pomidorem. Całość zalewamy posoloną śmietaną. Na wierzchu układamy ser mozzarella, i pomidory. danie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

 zapiekanka-z-mielona-wolowina,-pieczarkami,-mozzarella-i-pomidorami-4

Comments

Leave a Reply to Marcin Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.