Zapiekanka z tuńczykiem, pieczarkami i szpinakiem

Zapiekanka to danie idealne dla zabieganych, a więc dla każdego. W naszym domu królują ostatnio te makaronowe, zdarza mi się zapiekać kilka ” smaków” na raz tak by starczyło na 2-3 dni. Do makaronu możemy dodać w zasadzie wszystko, najważniejsze by dobrze go przyprawić, a na wierzch dodać dobry ser.

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 1 puszka tuńczyka
  • 8 pieczarek
  • 100 g szpinaku
  • 100 g sera
  • 100 g mietany 18%
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, pikantna papryka, słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek tak by był al dente.
  2.  Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, smażymy na oliwie, z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu, pikantnej papryki i ziół. Gdy pieczarki się usmażą dodajemy do nich śmietanę, mieszamy i ściągamy z kuchenki.
  3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, dodajemy szpinak, usmażone pieczarki i tuńczyka z puszki.
  4. Zapiekanke zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Na ostatnie minuty dodajemy do niej  tarty ser.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *