Zapiekanka z tuńczykiem, pieczarkami i szpinakiem

Zapiekanka to danie idealne dla zabieganych, a więc dla każdego. W naszym domu królują ostatnio te makaronowe, zdarza mi się zapiekać kilka ” smaków” na raz tak by starczyło na 2-3 dni. Do makaronu możemy dodać w zasadzie wszystko, najważniejsze by dobrze go przyprawić, a na wierzch dodać dobry ser.

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 1 puszka tuńczyka
  • 8 pieczarek
  • 100 g szpinaku
  • 100 g sera
  • 100 g mietany 18%
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, pikantna papryka, słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek tak by był al dente.
  2.  Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, smażymy na oliwie, z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu, pikantnej papryki i ziół. Gdy pieczarki się usmażą dodajemy do nich śmietanę, mieszamy i ściągamy z kuchenki.
  3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, dodajemy szpinak, usmażone pieczarki i tuńczyka z puszki.
  4. Zapiekanke zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Na ostatnie minuty dodajemy do niej  tarty ser.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.