Zapiekanka to danie idealne dla zabieganych, a więc dla każdego. W naszym domu królują ostatnio te makaronowe, zdarza mi się zapiekać kilka ” smaków” na raz tak by starczyło na 2-3 dni. Do makaronu możemy dodać w zasadzie wszystko, najważniejsze by dobrze go przyprawić, a na wierzch dodać dobry ser.
Składniki:
- 250 g makaronu
- 1 puszka tuńczyka
- 8 pieczarek
- 100 g szpinaku
- 100 g sera
- 100 g mietany 18%
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, pikantna papryka, słodka papryka
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek tak by był al dente.
- Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, smażymy na oliwie, z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu, pikantnej papryki i ziół. Gdy pieczarki się usmażą dodajemy do nich śmietanę, mieszamy i ściągamy z kuchenki.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, dodajemy szpinak, usmażone pieczarki i tuńczyka z puszki.
- Zapiekanke zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Na ostatnie minuty dodajemy do niej tarty ser.