Zdrowe ciasto czekoladowe

Jakieś 5 lat temu zmuszona zostałam do znalezienia alternatywy dla cukrów prostych, mój M zaczął na nie bardzo źle reagować. Rozwiązaniem okazała się fruktoza i tak zaczęły się moje eksperymenty z tym tajemniczym i niełatwym w obsłudze cukrem. Nabieram wprawy i doświadczenia, zauważyłam, że fruktoza nie do końca sprawdza się w wysokiej temperaturze, a także należy nieco skracać czas pieczenia, gdy jej używamy. Podoba mi się jednak to wyzwanie, część jego efektów możecie obserwować tutaj.

zdrowe-ciasto-czekoladowe-1

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 1/4 szklanki fruktozy
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • szczypta soli

 zdrowe-ciasto-czekoladowe-3

Przygotowanie:

  1. Masło i 1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w garnuszku. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, ściągamy garnek z gazu i dodajemy fruktozę, mieszamy pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia.
  2. Gdy masa nieco przestygnie, wbijamy do niej po jajku, dokładnie mieszając masę mikserem.
  3. Następnie dodajemy kakao, mąkę i szczyptę soli, dokładnie mieszamy ciasto.
  4. Na koniec do ciasta dodajemy tabliczkę połamanej gorzkiej czekolady i także mieszamy.
  5. Formę smarujemy masłem lub/i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia.


Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *