Zdrowe ciasto czekoladowe

Jakieś 5 lat temu zmuszona zostałam do znalezienia alternatywy dla cukrów prostych, mój M zaczął na nie bardzo źle reagować. Rozwiązaniem okazała się fruktoza i tak zaczęły się moje eksperymenty z tym tajemniczym i niełatwym w obsłudze cukrem. Nabieram wprawy i doświadczenia, zauważyłam, że fruktoza nie do końca sprawdza się w wysokiej temperaturze, a także należy nieco skracać czas pieczenia, gdy jej używamy. Podoba mi się jednak to wyzwanie, część jego efektów możecie obserwować tutaj.

zdrowe-ciasto-czekoladowe-1

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 1/4 szklanki fruktozy
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • szczypta soli

 zdrowe-ciasto-czekoladowe-3

Przygotowanie:

  1. Masło i 1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w garnuszku. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, ściągamy garnek z gazu i dodajemy fruktozę, mieszamy pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia.
  2. Gdy masa nieco przestygnie, wbijamy do niej po jajku, dokładnie mieszając masę mikserem.
  3. Następnie dodajemy kakao, mąkę i szczyptę soli, dokładnie mieszamy ciasto.
  4. Na koniec do ciasta dodajemy tabliczkę połamanej gorzkiej czekolady i także mieszamy.
  5. Formę smarujemy masłem lub/i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.