To curry ma w sobie wszystko co najlepsze a przy tym jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli przygotujemy sobie wcześniej wszystkie składniki, ugotujemy je w czasie gdy będzie nam się gotował ryż. To także jeden z powodów mojej miłości do tej prostej potrawy. Kochani spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
- ok 500 g krewetek
- 2 puszki mleczka kokosowego
- pęczek zielonych szparagów
- około 300 g żółtej fasolki szparagowej ( może być mrożona)
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- kolendra do podania
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czosnek a następnie krewetki. Do krewetek dodajemy przyprawy : pastę curry, sos sojowy i rybny. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym dodajemy trawę cytrynową ( trawę rozbijamy) i gotujemy.
- Gdy mleczko zacznie wrzeć dodajemy do garnka szparagi i fasolkę szparagową i gotujemy do momentu aż będą miękkie.
- Curry podajemy ze świeżą kolendrą oraz z ryżem.