zielone curry ze szparagami i krewetkami

To curry ma w sobie wszystko co najlepsze a przy tym jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli przygotujemy sobie wcześniej wszystkie składniki, ugotujemy je w czasie gdy będzie nam się gotował ryż. To także jeden z powodów mojej miłości do tej prostej potrawy. Kochani spróbujcie koniecznie 🙂

Składniki:

  •  ok 500 g krewetek
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • pęczek zielonych szparagów
  • około 300 g  żółtej fasolki szparagowej ( może być mrożona)
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • kolendra do podania
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1.  Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czosnek a następnie krewetki. Do krewetek dodajemy przyprawy : pastę curry, sos sojowy i rybny. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym dodajemy trawę cytrynową ( trawę rozbijamy) i gotujemy.
  2.  Gdy mleczko zacznie wrzeć dodajemy do garnka szparagi i fasolkę szparagową i gotujemy do momentu aż będą miękkie.
  3. Curry podajemy ze świeżą kolendrą oraz z ryżem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *