Ziemniaczana zupa z serkiem topionym

Ciepła, pyszna zupa to najlepsze co może mnie spotkać gdy pogoda nie rozpieszcza. Grudzień to zabiegany czas, wtedy warto mieć pod ręką szybki przepis na obiad. Zupy to moja słabość, więc sięgam po nie gdy tylko mogę. Lubię, gdy są proste, kilkuskładnikowe a także sycące ale nie ciężkie. Ta spełnia wszystkie wymogi.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej ( użyłam mrożonej)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 śmietankowe serki topione
  • 150 ml śmietany 18%
  • zioła prowansalskie lub dalmatyńskie
  • koperek
  • sól

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową rozmrażamy. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy, ziemniaki w kostkę, marchew w krążki.
  2. Bulion wlewamy do garnka, wrzucamy do niego seler naciowy, marchew i ziemniaki-gotujemy. Po 10 minutach dodajemy fasolkę szparagową, wszystko gotujemy do miękkości.
  3. Do zupy dodajemy zioła i serki topione, mieszamy tak długo aż się roztopią. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy.
  4. Zupkę podajemy z koperkiem.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.