Ziemniaczany przekładaniec

Pogoda nam się zmienia, trzeba zatem odpowiednio  dostosować do niej nasze kulinarne upodobania. Dzisiaj przedstawiam pyszną, sycącą zapiekankę. Podbije serce niejednego Pana.

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 500 g pieczarek
  • ok. 200 g dobrej wiejskiej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 100 -150 gram żółtego sera (ulubionego)
  • sól, pieprz, szczypiorek, łyżka oliwy

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulę, dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy do cebuli pokrojone w plastry pieczarki, solimy je i dusimy do 10 minut.

Ziemniaki dokładnie obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Kiełbasę kroimy w talarki , ser ścieramy na tarce.

Zapiekankę układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Każda warstwa powinna wyglądać tak: Ziemniaki układamy tak by poprzednia warstwa nie prześwitywała przez nie, dokładnie je soli i pieprzymy, na ziemniakach układamy pieczarki z cebulą, następnie kiełbasę i ser. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, w przykrytym naczyniu około 30 minut. Można ją także upiec w kuchence mikrofalowej. Ostatnia warstwę sera żółtego dodajemy 10 minut przed końcem pieczenia by zbyt mocno się nie przypiekł.

Comments

  1. Roksana Bysiak

    Wygląda smakowicie, tym bardziej, że na pewno zwykłe ziemniaki na obiad ludziom już się powoli nudzą 😉 Ja zwykle podpiekałam ziemniaki z pieczarkami, lecz nie pomyślałam o tym, aby posypać je serem 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.