Zimowa sałatka z zielonych pomidorów

Stała się rzecz straszna, nasza skrzętnie doglądana szklarenka z pomidorami, może nie zdążyć dojrzeć, pomidory są wielkie, dorodne, ale zielone, posadziliśmy je jednak trochę za późno. Coraz niższe temperatury nie wróżą nic dobrego, podaję zatem sposób mojej mamy na niedojrzałą szklarnię.

zimowa-salatka-z-zielonych-pomidorow-9

 

Składniki na proporcję z 1 kg pomidorów:

  •  1 kg zielonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu
  • oliwa z oliwek

zimowa-salatka-z-zielonych-pomidorow-8zimowa-salatka-z-zielonych-pomidorow-6

 

Przygotowanie:

  1. Paprykę wstawiamy do piekarnika, gdy jej skórka zacznie się przypiekać, wyciągamy  wkładamy do woreczka foliowego, by się zaparzyła i ściągamy skórkę. Kroimy ją w paski i dodajemy rozdrobniony czosnek.
  2. Pomidory myjemy i kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę, solimy i pozostawiamy z solą na noc.
  3. Pomidory z cebulą podsmażamy około 10 minut, pod koniec smażenia dodajemy paprykę, dolewamy ocet, dodajemy ziele angielskie i pieprz.
  4. Gorącą sałatkę przekładamy do słoików, jeśli woda nie przykrywa pomidorów, dolewamy nieco gorącej, do każdego słoika dodajemy łyżkę oliwy, tłuszcz na wierzchu dobrze je zakonserwuje, słoiki zakręcamy.
  5. Gdy słoiki wystygną zagotowujemy je przez mniej więcej 30 minut, w garnku wypełnionym wodą. W ten sposób przygotowana sałatka nadaje się do przechowywania.

zimowa-salatka-z-zielonych-pomidorow-7

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.