Ziołowe bułeczki drożdżowe z szynką szwarcwaldzką

Ci którzy zaglądają tu częściej wiedzą, że uwielbiam zagniatać drożdżowe, ten proces mnie wycisza, pomaga nabrać równowagi. Przedstawiam zatem kolejną kojącą zmysły propozycję na śniadanie Wielkanocne, myślę, że bułeczki z Szynką Szwarcwaldzką idealnie dopełnią smak pysznego domowego żurku.

ziolowe-buleczki-drozdzowe-z-szynka-szwarcwaldzka-1

Składniki:

  • 1/2 kg mąki 
  • 1 szklankaka mleka
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki bazylia
  • 1/2 łyżeczki szałwii ( lub ulubione zioła do smaku)
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej ( 9 plasterków)
  • 3 garście startego sera radamer

ziolowe-buleczki-drozdzowe-z-szynka-szwarcwaldzka-3

 

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy zaczyn: do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy do ich połączenia. Zaczyn odstawiamy na 15 minut.
  2. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej suszone zioła np: bazylie, tymianek , szałwię. Mąkę mieszamy z ziołami.
  3. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, oraz oliwę i zagniatamy. Im dłużej zagniatamy drożdżowe ciasto tym lepiej. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z  niego około 9 bułeczek. Bułeczki przykrywamy ( najlepiej podgrzaną ściereczką i odkładamy by ponownie podrosły.
  5. Na bułeczkach smarujemy roztrzepanym jajkiem i  układamy na nich szynkę szwarcwaldzką, posypujemy je startym serem.
  6. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 -25 minut.

ziolowe-buleczki-drozdzowe-z-szynka-szwarcwaldzka-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *