Zupa czosnkowa z pieczarkami i grzankami

Jesień zapowiada się intensywnie, a mnie od tygodnia codziennie rano boli gardło, czuje lekkie osłabienie organizmu. Dzielnie walczę i mam nadzieje, że pomoże mi w tym czosnkowa:)

zupa-czosnkowa-z-pieczarkami-i-grzankami-1

Składniki:

  • 750 ml wywaru z warzyw( z cebuli, marchewek, pietruszki i selera)
  • 1 główka czosnku + 2 ząbki
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 3-4 kromki chleba na grzanki
  • sól, pieprz, masło, oliwa z oliwek
  • bazylia

zupa-czosnkowa-z-pieczarkami-i-grzankami-3

Przygotowanie:

  1.  Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie po chwili dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i chwilkę przesmażamy z cebulą.
  2. Wywar warzywny doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego podsmażoną cebulę z czosnkiem, całość solimy i gotujemy około 15-20 minut. Po tym czasie ściągamy zupę z kuchenki i miażdżymy składniki blenderem.
  3. Do śmietany dodajemy 2 łyżki gorącej zupy , mieszamy a następnie dodajemy śmietanę do zupy, ponownie wstawiamy na kuchenkę by zupka zawrzała.
  4. Pieczarki kroimy w plastry, solimy i podsmażamy , pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła i pieprz. Pieczarki przekładamy do gorącej zupy , żupę przyprawiamy 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i ściągamy ją z kuchenki.
  5. Chleb kroimy w kosteczkę, i wrzucamy na sucha patelnię, gdy się przyrumieni dodajemy 2 łyżki masła.

zupa-czosnkowa-z-pieczarkami-i-grzankami-5

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *