Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, czerwoną pastą curry i krewetkami

Zupa krem na poprawę nastroju. Użyłam dzisiaj dyni, która czekała swoją kolej już jakiś czas. Myślałam nad nią bardzo długo… jednak nie mogło być inaczej… zupa krem z dyni wygrała!

zupa-dyniowa-z-czerwona-pasta-curry-i-krewetkami-6

Składniki:

  • 1 ok. kg dynia
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 250 g mrozonych krewetek
  • 1 1/2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka tartej trawy cytrynowej ( lub 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka imbiru startego na małych okach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pikantna papryczka chili
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek

zupa-dyniowa-z-czerwona-pasta-curry-i-krewetkami-7

Przygotowanie:

  1. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Dynię  rozkrawamy na pół, usuwamy pestki ( które możemy wysuszyć, a później pałaszować) , obieramy ze skórki oraz kroimy na kawałki ok 3 na 3 cm. Marchewkę także obieramy i kroimy w talarki.
  2. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na której podsmażamy cebulę, dodajemy do niej tajska czerwona pastę curry i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach do cebuli dodajemy dynie oraz marchew i chwile podsmażamy. warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i 1 szklanką wody, doprawiamy do smaku sosem sojowym i gotujemy ok 25 minut, do miękkości warzyw.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy startą trawę cytrynową i tarty imbir, ściągamy zupę z palnika i zostawiamy by chwile przestygła. Rozdrabniamy blenderem.
  4. Krewetki rozmrażamy. Pikantna papryczkę kroimy w plasterki podobnie czosnek, wrzucamy je na rozgrzaną oliwę, a do nich dodajemy krewetki podsmażamy 3 minutki.
  5. Zupę podajemy z krewetkami.

zupa-dyniowa-z-czerwona-pasta-curry-i-krewetkami-5

Comments

  1. Post
    Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.