Zupa fasolowa z dynią i boczkiem

Lubię kombinować w kuchni, zawsze lubiłam. Pamiętam gdy byłam dzieckiem wyobrażałam sobie rozmaite połączenia smaków, z perspektywy czasu wiem , że nierealne, ale zawsze mnie to pociągało. Lubię też tradycyjne potrawy, takie prosto z kuchni babci. Często staram się łączyć te dwa podejścia, dziś dodałam trochę dynii do zupy fasolowej, niby nic wielkiego, ale na prawdę ciekawie:)

zupa-fasolowa-z-dynia-4

Składniki:

  • 400 g fasoli białej np Jaś 
  • 600 g dynii
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • czubrica, majeranek
  • sól, pieprz

zupa-fasolowa-z-dynia-5

Przygotowanie:

  1. Fasolę gotujemy wcześniej w osolonej wodzie przez mniej więcej 1 godzinę ( moja rzeczywiście gotowała sie godzinę , czasami jednak trwa to dłużej).
  2. Do innego garnka nalewamy ok 3litrów wody i gotujemy w niej boczek przez  20 minut, po tym czasie go wyciągamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
  3. Marchew, pietruszke, seler obieramy i scieramy na tarce o grubych okach dodajemy do wywaru z boczku. cebule kroimy w kostke i podsmażamy na patelni także dodajemy do wywaru. Warzywa gotujemy w wywarze około 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrana i pokrojona w kostke dynię. Zupe gotujemy około 5 minut.
  4. Następnie dodajemy do zupy wcześniej ugotowaną fasolę, boczek i wszystko gotujemy jeszcze 5 minut.
  5. Zupe przyprawiamy, solą, pieprzem, czubricą i majerankiem.

zupa-fasolowa-z-dynia-8

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *