Zupa krem z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą

Dzisiaj błyskawiczna zupka, o bardzo charakterystycznym smaku. Mnie powaliła, bo uwielbiam gorgonzolę i zupy w kremowej postaci 🙂  Co mnie absolutnie zdziwiło smakowała także M, który gorgonzoli nie lubi, także Coś jest w tej zupie, mimo jej nieciekawych walorów wizulanych. Spróbujcie sami:)

zupa-krem-z-pieczarkami,-cukinia-i-gorgonzola-4

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 70 g sera gorgonzola
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego

zupa-krem-z-pieczarkami,-cukinia-i-gorgonzola-2

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie. Ziemniaki pokrojone w kostkę gotują się mniej więcej 20 – 25 minut.
  2. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na patelni z dodatkiem oliwy przez około 10 minut. Pieczarki solimy i pieprzymy.
  3. Na ostatnie 10 minut gotowania ziemniaków dodajemy do nich pieczarki oraz pokrojoną cukinię.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, ściagamy garnek z kuchenki. Odstawiamy go na kilka minut by zupa lekko przestygła. Dodajemy do niej gorgonzolę, bazylię, oraz sól i pieprz do smaku, wszystko rozdrabniamy blenderem.
  5. Do zupki  możemy dodać trochę grzybów leśnych, podajemy ją z grzankami.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *