Zupa krem z pomidorów i ciecierzycy

Jesień to pora gorących i gęstych zup. Uwielbiam ten czas, gdy nie jest jeszcze bardzo zimno a jesień już nieśmiało puka do drzwi, przynosząc piekne kolory, cudowne warzywa i wspaniałe ciepłe słońce. Jak tylko mam chwile wychodzę na balkon i napawam pięknem jesieni, trzeba ładować akumulatory póki czas:))))

zupa-krem-z-pomidorow-i-ciecierzycy-12

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • oliwa z oliwek

zupa-krem-z-pomidorow-i-ciecierzycy-10

Przygotowanie:

  1. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na oliwie z oliwek, gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszystko kilka minut.
  2. Cebulę z pomidorami przelewamy do garnka , dodajemy wypłukaną ciecierzycę z puszki oraz szklankę bulionu i gotujemy 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy: sól, pieprz, świeżą bazylię.
  3. Garnek ściągamy z kuchenki i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, zupę miażdżymy blenderem.
  4. Podajemy ze świeżą bazylią lub/i kolendrą.

4 thoughts on “Zupa krem z pomidorów i ciecierzycy

  1. Poszukuje prostych przepisów i ten wydaje się nie być skomplikowany. Tylko nie robiłam jeszcze nic (bo i mało gotuje) z mleczkiem kokosowym. Pewnie w większych marketach nie problem to dostać. A zupy kremy zyskują u nas coraz bardziej na popularności. I to jest fajny, za zachodzie albo wcale zup nie robią albo właśnie krem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website