Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów z dużą ilością bazylii podana z  grzankami aż pachnie latem, mimo to że własnie latem smakuje najlepiej, można ja przygotować niezależnie od pory roku. Ważne jednak jest to  by dodać do niej świeżej bazylii, oraz grzane domowej roboty.

zupa-krem-z-pomidorow-5

 

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • spora garść świeżej bazylii
  • 3 kromki chleba
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz kolorowy

zupa-krem-z-pomidorow-1

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i marchew obieramy, oraz kroimy w większą kostkę. Gotujemy w ok 1/2 litra posolonej wody. Gdy marchew i ziemniaki się ugotują dodajemy do nich 2 puszki pomidorów bez skórki i doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z kuchenki. Zostawiamy by chwilkę przestygło.
  2. Do zupy dodajemy sporą garść świeżej bazylii i dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Zupę dosalamy jeśli istnieje taka potrzeba i dodajemy świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.
  3. Chleb kroimy w drobną kostkę, i wrzucamy na suchą patelnie, prażymy do na suchej patelni do momentu aż zacznie się rumienić, dodajemy masło, gdy masło rozpuści się wsiąkając w grzanki ściągamy je z gazu.
  4. Zupę podajemy z grzankami i świeżą bazylią.

zupa-krem-z-pomidorow-3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.