Zupa krem z ziemniaków z podsmażoną cebulką i boczkiem

Jesień to czas robienia przetworów na zimę i powrotu do gęstych, sycących zup. W tym roku wyjątkowo wcześnie ją poczułam, ale patrzę też na nią z większym optymizmem, zaczynając od tej pysznej zupki:)

zupa-krem-z-ziemniakow-z-podsmazona-cebulka-i-boczkiem-5

Składniki:

  • 1 1/2 kg ziemniaków
  • 350 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, kolorowy pieprz

zupa-krem-z-ziemniakow-z-podsmazona-cebulka-i-boczkiem-3

Przygotowanie:

  1. Boczek wędzony gotujemy w mniej więcej 2 litrach wody przez 20 minut. Następnie boczek wyciągamy i w wodzie po boczku gotujemy wcześniej obrane i umyte ziemniaki.  Wodę solimy, ziemniaki gotujemy tak długo aż zaczną się rozpadać czyli około 40 minut.
  2. Gdy ziemniaki się ugotują odstawiamy je na około 10 minut by przestygły, następnie miażdżymy je blenderem.
  3. Ugotowany boczek kroimy dość drobno i smażymy do zarumienienia. Podobnie postępujemy z cebulą, pod koniec smażenia gdy będzie już rumiana dodajemy masło, roztapiamy i ściągamy z gazu.
  4. Cebulę  dodajemy do zupy, całość dosalamy jeśli potrzeba i pieprzymy kolorowym pieprzem. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem oraz jeśli ma być jeszcze bardziej syta z grzankmami na maśle.

zupa-krem-z-ziemniakow-z-podsmazona-cebulka-i-boczkiem-1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *