Zupa pomidorowa w mniej niż 10 minut

Zawsze warto mieć w kuchennej szafce kilka podstawowych składników, według mnie należą do nich dobrej jakości pomidory w puszce ( lub własnoręcznie zrobiony przecier) oraz  dobry ser. To daje nam na prawdę sporo możliwości: dobry sos do makaronu, dip, lub najprostszą na świecie zupę.

zupa-pomidorowa-w-mniej-niz-10-minut-2

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki dobrej jakości
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 kromki chleba pszennego
  • ok 70 g sera cheddar
  • bazylia
  • sól, pieprz ( czosnek opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła

 

zupa-pomidorowa-w-mniej-niz-10-minut-8

Przygotowanie:

  1.  Pomidory podsmażamy na oliwie  p[rzez dwie minuty, następnie zalewamy 1/2 szklanki wody lub szklanka wody w zależności od tego jak gęstą zupę lubimy, zagotowujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Jeśli ktoś lubi może dodać do zupy czosnku.
  2. Gdy zupa się zagotuje odstawiamy ja na 2 minutki do przestygnięcia i rozdrabniamy blenderem.
  3.  Pieczywo kroimy w kostkę wrzucamy na suchą patelnie, gdy zacznie się przyrumieniać dodajemy masło i ściągamy z kuchenki.
  4. Ser cheddar ścieramy na tarce, dodajemy go do gorącej zupy by sie rozpuścił, zupę podajemy z grzankami.

zupa-pomidorowa-w-mniej-niz-10-minut-6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website