Zupa rybna z żółtą tajską pastą curry

W tajniki tajskiej kuchni wprowadził mnie wujek pasjonat. Muszę przyznać , że pierwsze curry jakie jadłam w życiu było tak pikantne , że nie byłam w stanie określić czy mi smakuje. Z czasem jednak zaczęłam eksperymentować i uzależniłam się od tej fantastycznej kuchni.

zupa-rybna-z-tajska-zolta-pasta-curry-3

Składniki:

  • ok 30-40 g dorsza
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 6 większych pieczarek
  • 2 szalotki lub 1 cebula
  • 2 łyżki żółtej pasty curry
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartej trawy cytrynowej ( kupionej gotowej w słoiczku) lub 1 łodyga świeżej
  • 1 liść kaffiru
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • kolendra
  • oliwa z oliwek

zupa-rybna-z-tajska-zolta-pasta-curry-4

Przygotowanie:

  1. Szalotkę lub cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, po chwili dodajemy imbir i pokrojone w plastry pieczarki oraz fasolkę szparagową, wszystko podsmażamy jeszcze chwilę.
  2. Do warzyw dodajemy 2 łyżki żółtej pasty curry i dokładnie ją rozprowadzamy. Dodajemy mleczko kokosowe, szklankę wody, sos sojowy, liść kaffiru i gotujemy wszystko około 10 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy trawę cytrynową, czosnek, sos rybny, oraz pokrojoną w większe kawałki rybę. Rybę gotujemy jeszcze do 10 minut.
  4. Zupkę podajemy ze świeżą kolendrą :).


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.