Zupa z krewetkami i tajską czerwoną pastą curry

Świetna, rozgrzewająca zupa z tajską nutą, na ostatnie mam nadzieję zimowe dni. Mnie zachwyca nie tylko smakiem ale i kolorem, który dodatkowo rozjaśnia i ubarwia szarości zza okna.

zupa-z-krewetkami-i-czerwona-pasta-curry-1

 

Składniki:

  • 250 g krewetek ( mogą być mrożone)
  • 200 g mieszanki owoców morza ( także może być mrożona)
  • 500 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1, 5 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 limonka ze skórką
  • 1 liść kaffiru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy do smaku

zupa-z-krewetkami-i-czerwona-pasta-curry-3

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę dusimy, gdy zmięknie dodajemy do nie czerwonej tajskiej pasty curry oraz mleczko kokosowe. Wszystko zalewamy około 1,5 l wody, miażdżymy trawę cytrynową i dodajemy do zupy razem z liściem kaffiru i skórką obraną z 1 limonki.
  2. Pieczarki kroimy w plastry, marchewkę obieramy, kroimy w słupki dodajemy do zupy. Gdy zacznie mięknąć dodajemy krewetki, oraz mieszankę owoców morza, zagotowujemy.
  3. Dodajemy 1 łyżkę sosu rybnego, sos sojowy do smaku i 2 rozgniecione ząbki czosnku.
  4. Pod sam koniec gotowania, dosłownie na ostatnie 2 minuty dodajemy pokrojoną cukinię, gdy delikatnie zmięknie , dodajemy do zupy sok z limonki.
  5. Zupę podajemy z bazylią lub i kolendrą i szczypiorkiem.


Comments

  1. Shinju

    Bardzo lubię takie tajskie zupy 🙂 Twoja wygląda niezwykle smakowicie. Z pewnością znalazłaby w moim domu wielu chętnych 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *