zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem (tom kha)

Zwykle ciężko mi się opowiedzieć za ulubionym daniem, tyle jest smaków na świecie. Ale ta tajska zupka to jedno z moich ulubionych dań, a na pewno, moja ulubiona zupa. Zupę gotuję na podstawie przepisu mojej mamy, na kim Ona się wzorowała(?), nie wiem!  Ale jest pysznie!!

Składniki:

  • 4 podudzia kurcząt z usuniętymi kośćmi
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 4 łyżki pasty Tom Kha (dostępna powszechnie w marketach)
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 3 łyżki pokrojonego imbiru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 soku wyciśniętego z limonki
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej
  • garść świeżej bazylii

 

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy około 1,5 litra wody, wrzucamy do niej umyte podudzia bez kości i pół kostki bulionu drobiowego , gotujemy około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy podudzia i kroimy. Do gotującego się wywaru wlewamy mleczko kokosowe (400 ml) i dodajemy 4 łyżki pasty Tom Kha. Gdy zupa zacznie wrzeć dodajemy,wyciągniętego wcześniej kurczaka, pokrojony w słupki imbir, sok z limonki , sos rybny oraz pieczarki, gotujemy kilka minut. Na sam koniec wrzucamy pokrojoną cukinii i gotujemy dosłownie 3 minuty. Zupkę Tom Kha podajemy ze świeżą bazylia lub/i świeżą kolendrą.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *