Zupa z soczewicy

Soczewica to niesamowite warzywo, im bardziej je poznaję tym jestem coraz bardziej oczarowana. Jako wielka fanka wszelakich warzyw strączkowych, w przypadku soczewicy także nie potrafię się powstrzymać. Cała gama pozytywnych właściwości tego warzywa: wysoka zawartość białka, niski indeks glikemiczny, wysoka zwartość błonnika, sprawiają że to warzywo można polecić także osobom na diecie. Nie to jednak nakłoniło mnie do ugotowania tej pysznej zupy, gęsta zupa z boczkiem i kiełbasą nie należy do dietetycznych, mam jednak zamiar cieszyć się ją bez żadnych wyrzutów sumienia,w końcu walory smakowe soczewicy i jej niesamowite właściwości zdrowotne to najlepszy to coś co sprawia, że wracam do niej tak często jak tylko mogę.

zupa-z-soczewicy-5

 

Składniki:

  • 350 g zielonej soczewicy
  • 300 g boczku wędzonego
  • ok 100 g dobrej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek, papryczka chili w proszku
  • pietruszka

zupa-z-soczewicy-6

 

Przygotowanie:

Do Garnka nalewamy około 2,5 litra wody i gotujemy w niej boczek przez około 20 minut, po tym czasie boczek wyciągamy i kroimy w drobne paski. Gdy wyciągniemy boczek wsypujemy do wody soczewice, którą należy gotować około 30 minut, do soczewicy dodajemy obraną pietruszkę, seler, i połówkę cebuli, wszystko gotujemy. Po 15 minutach dodajemy do zupy 2 starte marchewki. Na 15 minut przed końcem gotowania zupy, podduszamy na patelni połówkę, pokrojonej drobno cebuli z pomidorami w puszce. Pomidory z cebulą dodajemy do zupy na jakieś ostatnie 5 minut gotowania.

Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i kiełbaskę i także dodajemy je do zupy na kilka minut przed końcem jej gotowania. Zupę solimy i pieprzymy, ja dodałam także trochę chili w proszku.

zupa-z-soczewicy-4

Comments

  1. Kinga

    ZUPY SOCZEWICOWE, CZY TO W WYDANIU PODBITYM BOCZKIEM I NA MODŁĘ EUROPEJSKĄ, CZY W WERSJI INDYJSKICH DAHL I Z MLEKIEM KOKOSOWYM SĄ PYSZNE! a ZIMOWĄ PORĄ, TO I NADMIAR BOCZKU MOŻNA DO CZASU USPRAWIEDLIWIĆ:) pOZDR.

  2. gupibelfer

    Fajna wersja dla gości. Bo sam wolę, rzecz jasna opcję bez boczku i kiełbaski 😉 Tą z pomidorami. A, i jeszcze dodaję (ja, albo częściej Magdalenna, bo to jej specjalność…) cienkie plasterki podsmażonej lekko cukinii. I chyba zaciągamy śmietaną, ale nie jestem pewien :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *