Brownies z fruktozą

No i muszę się przyznać, że piekłam je po raz pierwszy. Zachęcona jednak wszechobecną opinią, że wychodzą zawsze, bo brownies z natury jest zakalcem, podjęłam się wyzwania. No i z miejsca zakochałam się tym cieście. Prostota wykonania i niebiański smak mojej ukochanej gorzkiej czekolady, jeśli o mnie chodzi czekolada mleczna mogłaby nie istnieć, sprawiły że otworzyła się przede mną nowa droga brownies. Myślę, że to nowa ciekawa droga:). No i jeśli chodzi o fruktozę, to idealnie nadaje się do tego ciasta.

brownies-z-fruktoza-7

 

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej 
  • kostka masła
  • 5 jajek
  • 200 g fruktozy ( lub 300 g cukru)
  • 100 g mąki
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru

 brownies-z-fruktoza-6

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę umieszczamy nad nim miseczkę i w tak przygotowanej kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 1/2 tabliczki czekolady, masło i fruktozę ( lub cukier), oraz kakao. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, odstawiamy je do ostygnięcia. Gdy masa czekoladowa przestygnie, łączymy ją z roztrzepanymi jajkami, następnie dodajemy pokrojone orzechy i pokrojoną 1/2 tabliczki czekolady. Na koniec dodajemy do ciasta mąkę, wszystko dokładnie mieszamy.

Blachę średniej wielkości, może być także tortownica  smarujemy masłem i wlewamy ciasto. Brownies pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Comments

  1. Post
    Author
    Pola

    Brownie to ciasto do którego nie dodaje się proszku do pieczenia, z zasady ma być mokre, ciężkie i baardzo czekoladowe. Podobne do murzynka, ale to nie do końca to samo:) Pozdrawiam:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.