Bułeczki drożdżowe faszerowane kozim serem, oliwkami i suszonymi pomidorami

Nie wiem dlaczego tak lubię zagniatać drożdżowe, no i muszę się pochwalić drożdżowe też mnie lubi. Już kiedyś wspominałam, uwielbiam  ten proces, wymagający nieco cierpliwości i radość z widoku rosnącego ciasta. W tych bułeczkach uwiódł mnie także farsz na który wpadłyśmy razem z mamą, przeszukując otchłań lodówki. Wyszło pysznie, we włoskim stylu.

buleczki-drozdzowe-faszerowane-kozim-serem-,-oliwkami-i-suszonymi-pomidorami-5

Składniki: ( ok 20 małych bułeczek)

  • 800 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g koziego białego sera
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 1 garść suszonych pomidorów w oliwie
  • garść bazylii
  • czarnuszka, sezam do posypania bułeczek

buleczki-drozdzowe-faszerowane-kozim-serem-,-oliwkami-i-suszonymi-pomidorami-2

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy, rozprowadzamy w nim drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn i ciepłą wodę zagniatamy ciasto, ciasto nie może być zbyt twarde, jeśli trzeba dodajemy więcej wody. Z ciasta formujemy kule i smarujemy obficie oliwą. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  3. Oliwki i suszone pomidory, kroimy bardzo drobno, lub mielimy, dodajemy do nich rozdrobniony ser i dokładnie łączymy składniki. Farsz przyprawiamy świeżą bazylią, lub ziołami prowansalskimi.
  4. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki , z których robimy małe placuszki, układamy na nich farsz , następnie formujemy bułeczkę. Bułeczki można dodatkowo posmarować oliwą, ja tego nie robiłam , ponieważ na prawdę obficie posmarowałam ciasto w całości.
  5. Bułeczki posypujemy czarnuszką i sezamem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

buleczki-drozdzowe-faszerowane-kozim-serem-,-oliwkami-i-suszonymi-pomidorami-3

Comments

  1. Post
    Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.