Chlebki naan z pieczarkami i rozmarynem

Drożdżowe to mój konik, uwielbiam proces wyrabiania, czekania, podglądania… cała moja rodzina uwielbiam też jeść drożdżowe. Jesień sprzyja u mnie takim wypiekom, lubię wtedy siedzieć w kuchni i czekać…na dobre!

Składniki:

ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 6 płaskich łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

dodatki

  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • rozmaryn
  • sól

Przygotowanie:

  1. Suche drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżeczkami mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Z suchych drożdży nie trzeba robić zaczynu, ja jednak staram się to robić, ciasto wyrasta wtedy lepiej).
  2. Do dużej miski wlewamy zaczyn i resztę składników na ciasto : mąkę, jogurt, oliwę z oliwek i sól. Zagniatamy ciasto , najlepiej poradzi sobie z tym mikser z hakiem, ale spokojnie można zagnieść ciasto ręcznie.
  3. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie oczyszczamy pieczarki, kroimy i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i rozmarynu.
  5. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie dzielimy je na 6 części. Z każdego kawałka formujemy chlebek, tak by w środku był nieco wklęsły. Chlebki smarujemy roztopionym masłem, posypujemy solą, układamy na nich pieczarki i świeży rozmaryn.
  6. Pieczemy je w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.