Ciasteczka orzechowe to kolejna świąteczna propozycja, ale nie tylko świąteczna. To ciasteczka na każdą okazję, nawet tą najmniejszą:)
Składniki:
ciasto
- 2 1/2 szkl. mąki
- 1 kostka masła
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 żółtka
farsz
- ok. 150 g orzechów ( wymieszałam orzechy włoskie i migdały)
- 1/2 szkl. mleka
- 7 łyżek cukru
- szczypta cukru migdałowego
Przygotowanie:
Z cukru pudru, mąki i masła zagniatamy ciasto, gdy będzie już prawie zagniecione wbijamy to niego żółtka. Ciasto odkładamy na 15 minut do lodówki.
W tym czasie mielimy orzechy, oraz podgrzewamy mleko, słodzimy je i dodajemy do niego cukru migdałowego. Mleko studzimy i dodajemy do niego zmielone orzechy by stworzyło to masę do ciasteczek.
Wyciągamy ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy i smarujemy ostygniętą orzechową masą. Zwijamy w rulony rulony odkładamy na minimum 15 minut do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi wyciągamy je z lodówki kroimy je na ok 1 cm plasterki.
Ciasteczka układamy na posmarowanej masłem blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. Pieczemy je około 15 minut.
Comments
Mniam. 🙂 Ale to musi być dobree. 🙂
Zjadłabym jedno a raczej dwa do herbatki, niedawno u mnie też były ciasteczka tylko z czekoladą i masłem orzechowym(crunchy z lidla), szybko się skończyły, następnym razem wykorzystam Twój przepis:)
Właśnie zrobiłyśmy ciasteczka… są pyszne 🙂 Niedługo pojawią się u Nas na blogu. Pozdrawiamy!