Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe to kolejna świąteczna propozycja, ale nie tylko świąteczna. To ciasteczka na każdą okazję, nawet tą najmniejszą:)

ciasteczka-orzechowe

Składniki:

ciasto

  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka

farsz

  • ok. 150 g orzechów ( wymieszałam orzechy włoskie i migdały)
  • 1/2 szkl. mleka
  • 7 łyżek cukru
  • szczypta cukru migdałowego

ciasteczka-orzechowe-1

 

Przygotowanie:

Z cukru pudru, mąki i masła zagniatamy ciasto, gdy będzie już prawie zagniecione wbijamy to niego żółtka. Ciasto odkładamy na 15 minut do lodówki.

W tym czasie mielimy orzechy, oraz podgrzewamy mleko, słodzimy je i dodajemy do niego cukru migdałowego. Mleko studzimy  i dodajemy do niego zmielone orzechy by stworzyło to masę do ciasteczek.

Wyciągamy ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy i smarujemy ostygniętą orzechową masą. Zwijamy w rulony rulony odkładamy na minimum 15 minut do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi wyciągamy je z lodówki  kroimy je na ok 1 cm plasterki.

Ciasteczka układamy na posmarowanej masłem blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. Pieczemy je około 15 minut.

ciasteczka-orzechowe-2


Comments

  1. Luka

    Zjadłabym jedno a raczej dwa do herbatki, niedawno u mnie też były ciasteczka tylko z czekoladą i masłem orzechowym(crunchy z lidla), szybko się skończyły, następnym razem wykorzystam Twój przepis:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.