Ciasto jogurtowe z morelami i rabarbarem

Sezon dog frisbee w pełni, przed nami kolejne zawody, tym razem Poznań. Pomimo tego, że raczkujemy jeśli chodzi o frisbowanie, i nie spodziewamy się po zawodach żadnych wyników,  jedziemy tam z tą ogromną ekscytacją, powiem szczerze nawet małym stresem związanym z występem. Kocham klimat zawodów dog frisbee, psy, psy psy i psy, no i świetni ludzie, a pomiędzy tym niesamowite występy. Jeśli ktoś, jest z Poznania zapraszamy na Cytadelę w sobotę i niedzielę:) Będę tam z tym ciastem:)

ciasto-jogurtowe-z-morelami-i-raarbarem-4

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklana cukru pudru + 2 łyżki do posypania
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • 2 1/4 szklanki mąki + 1 łyżka do obtoczenia owoców
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce: kilka moreli, 2 łodygi rabarbaru
  • masło + bułka tarta do formy

ciasto-jogurtowe-z-morelami-i-raarbarem-6

Przygotowanie:

  1.  Jajka wbijamy do większej miski i miksujemy , powoli dodajemy cukier puder. Gdy jajka i cukier puder połączą się w gładką masę dodajemy jogurt naturalny i nadal miksujemy, następnie dodajemy olej.
  2. Na koniec do ciasta dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko mieszamy do połączenia składników.
  3. Owoce myjemy, morele drylujemy a rabarbar kroimy. Obtaczamy je w mące.
  4. Gęste ciasto wykładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na cieście układamy owoce.
  5. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 40 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

ciasto-jogurtowe-z-morelami-i-raarbarem-2

Comments

  1. Post
    Author

Leave a Reply to Inspirowane Smakiem Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.