Lubię kwaśno słodkie ciasta, to jest bardziej kwaśne niż słodkie, z powodu czarnych porzeczek i absolutnie mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie w upalne dni smakuje wyśmienicie. Jeśli jednak wolimy słodsze wersje wypieków, należy użyć do niego mniej porzeczek a więcej agrestu.
Składniki:
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
farsz
- 1 kg owoców ( czarne porzeczki i agrest)
- 7-8 łyżek cukru
- troszkę wody do podlania w trakcie gotowania
Przygotowanie:
- Mąkę i cukier puder przesypujemy do większej miski i dodajemy masło. Masło łączymy z sypkimi składnikami za pomocą końcówek palców – zacieramy. Następnie dodajemy żółtka , wodę, szybciutko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i władamy na minimum 30 minut do lodówki.
- W tym czasie myjemy porzeczki i agrest, na dno garna nalewamy kilka łyże wody , dodajemy owoce i cukier i gotujemy. Owoce gotujemy do momentu aż zaczną się rozpadać , a całość zacznie przypominać dżem.
- 3/4 ciasta rozwałkowujemy i układamy w okrągłej formie o średnicy około 26 cm. Na cieście umieszczamy owoce, a na nich kruszymy resztę ciasta.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut, ja piekłam je 35 minut.
Comments
Wspaniały letni akcent 🙂
U mnie tez dziś ciasto agrestowe, ale nie tak piękne jak Twoje 🙂
Ciasto palce lizać, piękne zdjęcia 🙂
wygląda bardzo przyzwoicie.
szkoda, że nie mam ani porzeczek ani agrestu na ogródku..
pozdrawiam!
Ale fajne smaki!