Jesień robi się coraz śmielsza, słońce schodzi coraz niżej dając wspaniałe, ciepłe światło. Uwielbiam tą porę roku, cieszę się każdym ciepłym powiewem i promieniem słońca.. Ciasto upiekłyśmy z siostrą dla naszej koleżanki rekonwalescentki, ponoć pomogło:) Także polecam po wszelakich operacjach:)) Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 400 g śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600-700 g ulubionych śliwek
- Śliwki myjemy i kroimy dość drobno.
- Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę za pomocą miksera.
- Sypkie składniki, czyli dwa rodzaje mąk, cukier i proszek do pieczenia, łączymy w misce. Do sypkich składników wlewamy ubite jaja z cukrem, oraz śmietanę i mieszamy delikatnie łyżką.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem, ciasto dzielimy na pół. Na dnie układamy 1/2 ciasta, na cieście kładziemy owoce, owoce przykrywamy druga połową ciasta.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 35-40 minut.
Comments
Uwielbiam takie ciasta 🙂 Mam jedną sprawdzoną bazę i w zależności od swojego widzimisie bądź sezonu dodaję różne owoce – za każdym razem ciasto wychodzi znakomicie! 🙂
Wieczorkiem mąż wrócił z pracy brat z bratową wpadli na kawę, a ja myk ciasto na stół.
Troche było ciszy, jak zdobyła przepis itd. – Mówię Spróbuj! Po pewnej chwili ciszy, (bez żadnego sztucznego MMM… jakie pyszne.
Chcą przepis. : >
dziękuję ;D super ciasto!
Wygląda na prawdę wyśmienicie. Kocham ciasta. Najbardziej z jabłkami, ale i śliwkami nie pogardzę. Przepis wjeżdża dzisiaj na mój stół! 🙂
Pierwsze zdjęcie – prawy górny róg , danie w doniczce w kolorach zieleni w “deser dla teściowej”
Tak humorystycznie. 😀 Może żonka z moją pomocą upiekłaby takie ciacho, a ja udokumentowałbym to na pamięci flash?
ciasto ze śliwkami zawsze kojarzy mi się z jesienną porą. Moja babcia robiła identyczny i smakował wyśmienicie!