Ciasto ze śliwkami

Jesień robi się coraz śmielsza, słońce schodzi coraz niżej dając wspaniałe, ciepłe światło. Uwielbiam tą porę roku, cieszę się każdym ciepłym powiewem i promieniem słońca..  Ciasto upiekłyśmy z siostrą dla naszej koleżanki rekonwalescentki, ponoć pomogło:) Także polecam po wszelakich operacjach:))ciasto-ze-sliwkami-1 Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 400 g śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600-700 g ulubionych śliwek

ciasto-ze-sliwkami-5 Przygotowanie:

  1. Śliwki myjemy i kroimy dość drobno.
  2. Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę za pomocą miksera.
  3. Sypkie składniki, czyli dwa rodzaje mąk, cukier i proszek do pieczenia, łączymy w misce. Do sypkich składników wlewamy ubite jaja z cukrem, oraz śmietanę i mieszamy delikatnie łyżką.
  4. Formę do pieczenia wykładamy papierem, ciasto dzielimy na pół. Na dnie układamy 1/2 ciasta, na cieście kładziemy owoce, owoce przykrywamy druga połową ciasta.
  5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 35-40 minut.

ciasto-ze-sliwkami-3

Comments

  1. Marta

    Uwielbiam takie ciasta 🙂 Mam jedną sprawdzoną bazę i w zależności od swojego widzimisie bądź sezonu dodaję różne owoce – za każdym razem ciasto wychodzi znakomicie! 🙂

  2. Mira

    Wieczorkiem mąż wrócił z pracy brat z bratową wpadli na kawę, a ja myk ciasto na stół.
    Troche było ciszy, jak zdobyła przepis itd. – Mówię Spróbuj! Po pewnej chwili ciszy, (bez żadnego sztucznego MMM… jakie pyszne.
    Chcą przepis. : >
    dziękuję ;D super ciasto!

  3. Bartek

    Wygląda na prawdę wyśmienicie. Kocham ciasta. Najbardziej z jabłkami, ale i śliwkami nie pogardzę. Przepis wjeżdża dzisiaj na mój stół! 🙂

  4. Roman Fotograf

    Pierwsze zdjęcie – prawy górny róg , danie w doniczce w kolorach zieleni w “deser dla teściowej”
    Tak humorystycznie. 😀 Może żonka z moją pomocą upiekłaby takie ciacho, a ja udokumentowałbym to na pamięci flash?

Leave a Reply to Mira Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.