Cytrynowe ciasto Sophie Dahl i pierwsze urodziny bloga :)

Rok temu nie sądziłam, że tak bardzo to polubię, że tak bardzo się wciągnę… że będę czuła tyle satysfakcji. Szukałam i potrzebowałam swojego miejsca i udało mi się je tutaj troszkę stworzyć.

Poniżej przepis na tą okazję, z pięknej książki ” Apetyczna panna Dahl”, którą dostałam od moich kochanych dziewczyn z okazji wieczoru panieńskiego. Dziękuję:)

cytrynowe-ciasto-sophie-dahl-5

Składniki:

  • 150 g masła plus trochę do wysmarowania foremki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 4 cytryny
  • 2 szklanki migdałów
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej, plus troszkę do wysypania foremki

cytrynowe-ciasto-sophie-dahl3

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni ( lub 180 z termoobiegiem) Formę natłuszczamy i wysypujemy mąką ziemniaczaną.
  2. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, oraz otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Dokładnie miksujemy.
  3. W drugiej misce ubijamy białka, na niezbyt sztywną pianę i dodajemy je do cytrynowej masy.
  4. Następnie dodajemy blanszowane, uprażone i zmielone migdały oraz mąkę ziemniaczaną, bardzo delikatnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni ( 130 z termoobiegiem) i pieczemy kolejnych 40 minut.
  6. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.

cytrynowe-ciasto-sophie-dahl-7

Comments

  1. Pink Hungry

    robiłam kiedyś to ciasto, wyszedł jeden wielki zakalec 😀 Twoje wygląda ładnie, przynajmniej z wierzchu 😉

  2. siankoo

    Mam podobne odczucia, też niedawno obchodziłam rocznicę 🙂 Życzę Ci wszystkiego najlepszego Polu i trzymam kciuki za kolejne lata :)Pozdrawiam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.