Domowy budyń kawowy z czekoladą

Romantyzm kawowego budyniu pochłonął mnie całkowicie…zatrzymałam się na chwileczkę by zapomnieć  o nieprzespanej nocy. Dziś wczorajsze problemy nie mają znaczenia, dziś jest piękny dzień, pełen nadziei … 🙂

domowy-budyn-kawowy-z-czekolada-5

 

Składniki:

  • 1/2 l mleka 3,2 %
  • 4 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 2 1/2 łyżki fruktozy do budyniu + 2 łyżki do czekolady
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej cekolady
  • 100 ml wody

domowy-budyn-kawowy-z-czekolada-6

Przygotowanie:

  1. Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki.  3/4 mleka zagotowujemy, tą część którą gotujemy słodzimy fruktozą. 
  2. Do odlanego mleka wsypujemy kawę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.
  3. Gdy mleko zacznie wrzeć, powoli wlewamy do niego mieszankę mleka, mąki ziemniaczanej i kawy, dokładnie mieszamy. Pozwalamy by budyń chwilę zawrzał i ściągamy go z kuchenki.
  4. Budyń rozlewamy do salaterek i zostawiamy do przestygnięcia.
  5. Aby przygotować czekoladę do budyniu, do małego garnuszka nalewamy 100 ml wody, dodajemy do niej 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i wsypujemy 2 łyżki fruktozy, podgrzewamy i mieszamy, aż składniki się połączą.
  6. Gdy budyń przestygnie polewamy go czekoladą i posypujemy wiórkami czekolady.

domowy-budyn-kawowy-z-czekolada-1

Comments

  1. istsoeasy

    Budyń wyszedł bardzo dobry, nigdy lepszego nie jadłam. Jedyne co mi nie wyszło to polewa czekoladowa, konsystencja była płynna, zdecydowanie rzadsza niż ta ze zdjęcia.

Leave a Reply to Klaudia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.