Romantyzm kawowego budyniu pochłonął mnie całkowicie…zatrzymałam się na chwileczkę by zapomnieć o nieprzespanej nocy. Dziś wczorajsze problemy nie mają znaczenia, dziś jest piękny dzień, pełen nadziei … 🙂
Składniki:
- 1/2 l mleka 3,2 %
- 4 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
- 2 1/2 łyżki fruktozy do budyniu + 2 łyżki do czekolady
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 tabliczki gorzkiej cekolady
- 100 ml wody
Przygotowanie:
- Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki. 3/4 mleka zagotowujemy, tą część którą gotujemy słodzimy fruktozą.
- Do odlanego mleka wsypujemy kawę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.
- Gdy mleko zacznie wrzeć, powoli wlewamy do niego mieszankę mleka, mąki ziemniaczanej i kawy, dokładnie mieszamy. Pozwalamy by budyń chwilę zawrzał i ściągamy go z kuchenki.
- Budyń rozlewamy do salaterek i zostawiamy do przestygnięcia.
- Aby przygotować czekoladę do budyniu, do małego garnuszka nalewamy 100 ml wody, dodajemy do niej 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i wsypujemy 2 łyżki fruktozy, podgrzewamy i mieszamy, aż składniki się połączą.
- Gdy budyń przestygnie polewamy go czekoladą i posypujemy wiórkami czekolady.
Comments
pychotka 🙂
Świetne, i wychodzi tego budyniu na więcej osób.
Budyń wyszedł bardzo dobry, nigdy lepszego nie jadłam. Jedyne co mi nie wyszło to polewa czekoladowa, konsystencja była płynna, zdecydowanie rzadsza niż ta ze zdjęcia.