Domowy kisiel z jabłek, gruszek i grejpfruta z dodatkiem granatu

Zastanawiałam się ostatnio nad potrawą która jednoznacznie kojarzy mi się z dzieciństwem. Wygrał kisiel. Uwielbiam to wspomnienie, mimo tego że kojarzy mi się także z tym , ze wiecznie chorowałam, ale własnie wtedy mama  robiła mi kisiel. Oglądałam Ulicę Sezamkową i wcinałam kisiel- to były czasy!:)

kisiel-z-jablkami,-gruszkami-i-grejpfrutem-z-dodatkiem-granata-8

 

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • 2 gruszki
  • 1/2 grejpfruta
  • 2 łyżki fruktozy
  • 3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( w zależności od tego jak gęsty kisiel lubimy)
  • 1/2 granatu

kisiel-z-jablkami,-gruszkami-i-grejpfrutem-z-dodatkiem-granata-3

Przygotowanie:

  1.  Jabłka i gruszki myjemy, obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około 20 minut. Owoce odcedzamy sitkiem. A wywar słodzimy, w zależności od upodobań, ja posłodziłam kisiel 2 łyżeczkami fruktozy, można posłodzić go także cukrem.
  2. Do kisielu wciskamy sok z 1/2 grejpfruta, ja użyłam słodkiego zielonego.
  3. Do pół szklanki wody dodajemy 3-lub 4 łyżeczki maki ziemniaczanej, ( ja dałam 3 1/2) i energicznie mieszamy.
  4. Kisiel ponownie wstawiamy na kuchenkę, gdy będzie wrzał dodajemy wodę z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki.
  5. Kisiel rozlewamy do salaterek i ozdabiamy granatem.

kisiel-z-jablkami,-gruszkami-i-grejpfrutem-z-dodatkiem-granata-4kisiel-z-jablkami,-gruszkami-i-grejpfrutem-z-dodatkiem-granata-6

Comments

Leave a Reply to Marcin Górski Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.