Drożdżowe bułki z cebulą

Zapach drożdżowego ciasta w domu i ta magia, gdy patrzysz jak rośnie zaczyn a później ciasto. Zapominam na chwilę o wszystkim i cieszę się chwilą:)

drozdzowe-bulki-z-cebula-1

 

Składniki:

ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • łyżka sezamu

farsz

  • 5 dużych cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz

drozdzowe-bulki-z-cebula

 

Przygotowanie:

250 ml Ciepłego mleka przelewamy do większej miseczki i słodzimy 2 łyżeczkami cukru. Dodajemy także 2 łyżki mąki drożdże, dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Zaczyn odstawiamy na ok 15- 2o minut w ciepłe miejsce, by wyrósł.

Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy do niej podrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy dość długo, ma odchodzić od naczynia i rąk. Formujemy z niego kulę, którą smarujemy oliwą i odstawiamy na kolejnych 30-60 minut.

W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, podsmażamy, następnie dolewamy trochę wody i dusimy cebulę do czasu, aż zmięknie a woda wyparuje. Dodajemy masło, sol i pieprz, mieszamy i ściągamy z palnika.

Z ciasta drożdżowego odrywamy małe kawałki, formujemy z nich placuszki, na których umieszczamy uduszoną cebulę. Placki składamy na pół, sklejamy i formujemy bułeczki, chowając miejsce sklejania na spodzie bułeczek. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Blacha do bułeczek powinna być posmarowana oliwą by bułki nie przywarły.

drozdzowe-bulki-z-cebula-2

Comments

  1. Post
    Author

Leave a Reply to Ania Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.