Faszerowana papryka z pikantną chili

Faszerowana_papryka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

składniki:

  • 6 papryk średniej wiekości
  •  100 g ryżu basmati
  • 500 g mięsą mielonego wołowego
  •  4 suszone pomidory
  •  3 papryczki chili
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku, garść swierzej bazyli, sól, pieprz, pieprz chili w proszku, tymianek suszony, bulion wołowy

 

 

Do przygotowania tej potrawy możemy użyć dowolnej odmiany papryki słodkiej np. czerwonej, żółtej lub białej. Myjemy dokładnie papryki, odcinamy czapeczki i wycinamy gniazda nasienne. Papryki solimy, pieprzymy, posypujemy papryką chili w proszku, tak przygotowane odstawiamy na chwilę.

Mięso wołowe przyprawiamy solą, pieprzem, pokrojonymi papryczkami chili, 4 ząbkaimi czosnku, tymiankiem oraz garścią swierzej pokrojonej bazylii. Do mięsa dodajemy pokrojoną drobno wcześniej zeszkloną cebulę oraz pokrojone suszone pomidory. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem. Następnie napełniamy farszem papryczki.

Do większego garnka z pokrywką wlewamy 250 ml wołowego bulionu, jedną pikantną papryczkę chili , delikatnie wkładamy faszerowane papryki. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 80 minut. Co jakiś czas należy sprawdzić czy z garnka nie wyparował bulion i w razie potrzeby dolać wody.

Tymianek oraż suzone pomidory nadaja potrawie włoskiego charatkteru, papryczki chili nadają całej kompozycji pikanterii.


Comments

  1. Pola

    To prawda papryki wyszły pikantne, wszystko zależy od tego jakich użyjemy papryczek chili i w jakiej ilości oczywiście. Polecam hodować własne, te były z mojej domowej hodowli:)

Leave a Reply to Marcin Górski Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.