Focaccia z mozzarellą i suszonym i pomidorami

Focaccia zawsze poprawia mi humor. Nie wiem czy to ten smak, może zapach… nie potrafię się oprzeć urokowi tego prostego włoskiego chlebka:)

focaccia-z-mozzarella-i-suszonymi-pomidorami-9

Składniki:

  •  1/2 kg mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 2-3 garście suszonych pomidorów ( można dodać do focaccio trochę oliwek)
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka gruboziarnistej soli

focaccia-z-mozzarella-i-suszonymi-pomidorami-7focaccia-z-mozzarella-i-suszonymi-pomidorami-5

Przygotowanie:

  1.  Zaczynamy od przygotowania zaczynu: Do wody (letniej) dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wszystko mieszamy. Zaczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu , bez przeciągów do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Po tym czasie zaczyn łączymy z mąką dodajemy około 4 łyżek oliwy i zagniatamy ciasto,  jak najdłużej, nawet 15 minut. Smarujemy je oliwą z zewnątrz i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  3. Po godzinie ponownie zagniatamy ciasto, formę smarujemy oliwą i wykładamy ciasto do formy, w cieście tworzymy zagłębienia, widelcem, bądź palcami, przykrywamy je bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do rośnięcia na kolejną godzinę.
  4. Po upłynięciu kolejnej godziny w zagłębienia ciasta wlewamy trochę oliwy, posypujemy je gruboziarnistą solą, układamy na nim mozzarellę, suszone pomidory i rozmaryn.
  5. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 25 minut.

focaccia-z-mozzarella-i-suszonymi-pomidorami-12focaccia-z-mozzarella-i-suszonymi-pomidorami-1

Comments

Leave a Reply to Rafał Bator Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.